CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, June 18, 2011

PEMBELA MANUSIA :D

Setiap muslim yang berhasrat untuk meningkatkan kecintaan dan ketakwaan terhadap ALLAH S.W.T perlu memperbanyakkan amalan syariat harian yang dianjurkan oleh RASULLAH S.A.W..
                                                         

                                                                               MEMBACA AL-QURAN.
                                                                   KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN :

  • IBADAH yang paling utama dari segi bacaan.
  • PAHALA membaca satu huruf daripada AL-QURAN : menurut IBN MAJAH pahala digandakan hingga 400 kali dan IBN AL-JAUZI pula berpendapat digandakan sebanyak 700 kali.
  • Balasan satu huruf yang dibaca juga ialah seorang bidadari di syurga ,juga dikatakan balasan sebatang pokok di syurga.
  • Pada hari kiamat , AL-QURAN menjadi pembela.
  • Mendapat cahaya di bumi dan menjadi sebutan oleh malaikat di langit.
  • Mempelajari ayat AL-QURAN lebih baik dari solat sunat 1000 rakaat . 
                                                            MASA YANG DIUTAMAKAN MEMBACA AL-QURAN.
  1. Pada waktu tengah malam  sehingga fajar adalah waktu paling utama.
  2. Antara maghrib dan isyak.
  3. Sesudah solat subuh.
RENUNG-RENUNGKAN AND SELAMAT BERAMAL
p/s : sumber : INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT BY USTAZ ISMAIL KAMUS  :D

Thursday, June 9, 2011

Loghat Melaka ye

HAHAHA!yes i'm from Malacca..WHY???nak cakap aku kasau?ofcoz aku kasau..tapi polite gak laaa...okeyh..aku nak share sikit sal loghat nih..ramai cakap yang loghat melaka nih kasau..haha...kalau korang rase nih dah kasau..cube ko tengok loghat lain..same aje..kecoh nau korang nih...even ak melaka but aku jarang guna loghat melaka...lain laa kalau dah buat pasal ngan aku,sampai aku marah tahap tak hingat..baru laaa TERkeluar yang tak patut di dengar..meh tengok pe yang de dengan loghat melaka nih :D



sila perbetulkan lidah sebelum menyebut perkataan2 nie..

Loghat Melaka selalunya yang ada perkataan 'R' dibelakang akan dijadikan 'U', contoh:

Besau - besar
Biau - biar
ulau - ular
Pagau - pagar
Suratkhabau - suratkhabar
Bayau - bayar
Belajau - belajar
Asau - Asar
kasau - kasar


Selain tu, perkataan 'A' selalunya akan ditukar ke 'E', contoh:

Ape - apa
kite - kita
bile - bila
biase - biasa
Melake - Melaka
Kate - kata


ada juga beberapa perkataan yang bertukar kat depan, contohnya:

gumah - rumah
gambut - rambut
ganting - ranting


beberapa perkataan yang sama ngan loghat lain, tp ada bertambah patah perkataan (suka ati je tambah2 kn? ktorg memang suka tambah2 perkataan.. ha2), macam meleret skit, contohnya:

beledi - baldi
lemaghi - almari
berdighi - berdiri
ghupenye - rupanya

* sila ikut lengguk Melake, kalau tak, tak jadik


senangkan? So, biasakan diri anda dengan pertukaran perkataan ni k.

Ada juga beberapa perkataan yang mungkin tak terdapat pada loghat lain, atau mempunyai makna yang lain, contohnya: 

Moh - jom, mari
contoh: moh kita ke rumah makcik

Kendian - kemudian
contoh: kendian je le kite pergi

Sangap - menguap
contoh: asyik sangap je ko nie, tak cukup tido ke?

Lopak - pencil box
contoh: nak beli lopak baru yang ada gambau ultraman

Nau - sangat
contoh: lambat nau ko nie? tak bole cepat ke?

Dak - panggilan nama untuk orang muda
contoh: dak Iza dah bangun ke belum?

Antu - panggilan nama untuk orang tua2
contoh: antu Biah tu dah pegi haji ke?

Sepen - mangkuk tingkat
contoh: ambik sepen tu, aku nak isi kuih


perkataan kasar yang selalu digunakan, tp perkataan ni selalu digunakan masa bergurau dan masa marah (tp tak berapa marah sangat) contohnya:

Hawau - "hawau ko, apesal ko tak bagitau aku awal2"

lahabau - "lahabau punye budak, pencil kontot aku pun ko nak curi ke?"


ada satu cerita nie, kawan aku punye kawan datang ke Melaka. Kejadian ni berlaku dalam bas. Tiba2 seorang lelaki naik dan berkata dengan kasar pada serang penumpang yang lain "Eh ko! Hawau ko.. Aku ingat ko dah mampos, idup lagi ghupenye ko ye..". Kawan aku punye kawan ni pun panik, sampai dah siap nak keluar dari bas dah ni, tiba2 dua2 lelaki ni ketawa, pastu sambung berbual, rupa2nya dia jumpa kawan lama. Camne ayat tu, kasau kan?



p/s : moh le datang melaka..


Help Me About IPG

Hidup nih penuh dengan dugaan kan...as a muslim we should remember that ALLAH tak akan uji hamba-NYA if hamba DIA tak mampu nak galas ujian tue kan..but aku tak tahu laa nak cakap macam mana..sape cakap life kat IIUM nih senang?memang laa takde benda yang senang dalam hidup..tapi aku memang tak boleh blah laaa..as student bachelor of english at IIUM memang sangat best..best sangat because core courses dia sangat menarik...ada drama,poetry,linguistics and bagai-bagai laaa..and benda alah tue bagi aku senang laa jugak..but yang menspoilkan bebudak BEN yang tak berape nak BEN macam aku nih is EPT..English Placement Test..for BEN student kitorang kena pass with band 6.5 overall but too hard laa bagi aku..benda nih yang buat aku lame kat CFS nih..niat kat hati nak apply balik maktab but taktaw how..hope aku still sempat apply maktab..dear friends kat luar tuh..if taw pape information sal maktab,please let me know..aku berharap sesangat..and hope nama aku tak di blacklist sebab tak pegi interview dulu..jauh beb..kat perak nuh :(

Tuesday, June 7, 2011

First day as second year student at iium

Okeyh..first of all .. welcome back to Nilai... actually kena register kat Mahallah Office 5/6/2011 but aku malas gila nak balik so kawan baik a.k.a yang tershayang register kan and aku sampai nilai 6/6/2011..
7/6/2011 p laaa setelkan sume2 sal recheck EPT yang macam best padahal cam haram !
disebabkan benda alah tuh aku terpaksa memaksakan diri change section yang sedia elok aku pilih sebab takde hari jumaat...then bila dah kne change group, kena laaa p add n drop those subjects but section tuh closed ! penat ! kena register manual ko..MANUAL !! entah hape-hape..sampai sekarang schedule aku takde lagi...camne nak p kelas???humphhh...sape cakap masuk uia best???best mmg best TAPI !
junior??entah..aku tak hamek taw pon..bilik ak takdak junior...best of luck laaa korang hidup kat nilai..
ADIOS  :D

Wednesday, May 11, 2011

Party for members of ex-E32 + birthday tie :D

060511 tarikh keramat for nor athirah indera alim shah...name ayah yang panjang berjela..
we had a party for her sempena birthday dia..we make it at dataran nilai..
agak happening even just simple party...budget ciput je..
for her.. I LOVE YOU SO MUCH BUDDY..





King's cake :)

with candle at abg burger's stall :)

For you honey bunny :D

arghh!!i wanna hold it too :)

yeaay ! im getting older from now :)

love you all :)


p/s : alin,this is our last memory here..
       see u at gombak next year darling..
       please keep in touch with us :D




Sunday, May 1, 2011

WEEKEND YANG HAVOCSSS :) ( panjang punya entry )

Okeyh..lets begin..camnih...30APRIL2011 segalanya bermula pada jam 10 a.m. dan berakhir 10 p.m. hehee
first skali kitorang call taxi suruh amek at kopitiam at area blok b tuh..taxi susah gila nak dapat..okey,.tuh dugaan pertama..second,train ke KL sentral memang full sesangat macam ikan dalam tin..* nasib badan dapat duduk :)
then sampai kat kl sentral tukar p nek putra..best..tak ramai..sampai kat taman melati,we need to take rapid kl to greenwood's field..rapid kl number 226..okeyh,.bas sampai around 12..we all pon p jumpa pakcik botak tuh untuk make sure yang mmg bas tuh g pdg tuh..then pkcik botak tuh said that..bas tue gune kad dik..kalau sorang je ade kad tue pon boleh,.janji ade kad..WTH,WTF,WWF laaa kan...mane nak cekau touch n go tuh..bukan selalu guna kat sini..p laa cari at kedai atas,takde..kaunter ticket plak tak jual time tuh..mmg cam aramm laaa kan..opssss..lupa..kami pergi 5 org.. TIE,NUHA,SYUE,ALIN n AKU laaa kann...de pakcik cam baik plak cakap boleh gune IC..pkck botak kasi try guna ic..still tak boleh then terpaksa beli itu rabbit card..kitorang time tuh nak g makan nasi arab at umah nani..akk dia kawen..* pengantin hensem gila!!
after makan,tgu laa bas balik..masing2 tak penah p tempat tuh,then macam rusa masuk kg laa memasing..dari dok tepi jalan,depan kedai,jumpa pakcik teksi..tetibe syue jerit BAS!BAS!punya laa excited p lari kejar bas dengan baju kurung,jumpa pakcik botak again..pkck tuh halau soh g tgu tempat lain..shit! da la panas n ramai org..malu dohh..p tgu kat bus stop,pkck botak dtg amek kitorang..rabbit card td plak tak cukup..terpaksa beli another 1..aku laa yg beli untuk aku..after sampai at taman melati tuh balik,punye laaa eksen gne that card p klcc..sesampai je p laa touch..aku sorang jelaa..yg lagi 4 cm tak taw nak p mane..aku cam cuak dok sengsorang,p laa touch card tue balik konon nak ikot dorang laa..last2 aku plak sangkut...gilak!nasib baik akk polis tuh baik..bagi aku jalan gak..dah nak nagis time tuh..then nuha bawak jalan sesat..tak jumpa SURIA KLCC..ntah mane2 ntah..then jalan balik..jumpa gak..FUHH!penattt type..tengok le gambau nih :)




roommates since at pj dulu.. 

depan tempat tugu peta klcc tuh

suke2 nuha tembak org kann :)

syue,nuha,alin n saya !!

ayu nyeee..opsss! not available yet :)

kami makan kat sini laaa..sedaaappp :)
p KLCC just nak solat zohor n tangkap2 picca saja..mmg gila...pastuh mek ktm p MIDVALLEY plak..sesampai je p jenjalan sat cari POPEYE..before tuh p at vincci..gila sale laaa..tapi kasut banyak tak cantik n takde size..kaki memang sakit tahap tak hingat until jalan tak rase pijak bumi..sampai popeye,dy punya tempat sos susah nak tekan..bapak keras..syue pulak boleh angkat tempat tekan sos tuh.haha..kami solat maghrib at mid then balik p nilai..otw balik tuh,aku n tie dok bersila kat lantai dlm train..macam2 benda sengal jadi,macam2 ragam org kitorang jumpa..yang ticket train until batang benar je boleh pulak terturun kat kl sentral..de plak nak tipu polis kat situ said dr sg.buloh ke nilai..padahal tiket tuh nilai ke sg.buloh..orang2. OPSSSS!!! time nak g klcc tuh pintu lrt taknak bukak kat tempat kitorang tgu.,then lima2 g serbu pintu lagi 1 sambil gelak2..masuk2 je,tgk pintu tadi dah terbukak..sengal punya pintu !!!!

Saturday, April 2, 2011

mandi-mandi.. :)

Best time ever laaaa...time nih cuti raya cina...
habiskan masa sesama at pantai puteri..at melaka laa kannn :)
happy sesangat..even tak dapat berkumpul 10 orang,at least de laaa jugak 8 org..termasuk aku laa
haireen n liyana je takde..takpe..bulan5 nih kite kua 10 orang k...
baru je nak update coz pka tot baru upload pic at fb...then,aku download laaa gegamba nih...
tengah berendam pon sempattt :)

dengan dieba sayangggg

ehemm!sume cover ayu :)

erkkk..pon bolehhhh :)

before mandi n before amek baju at uma deeyana
sayang korang sesangat..takde pon yg dapat gnti korang !!!!